Aangifte inkomstenbelasting 2018

25 maart 2019

Eigen huis en aangifte inkomstenbelasting 2018

De Belastingdienst laat elk jaar punten zien die extra gecontroleerd worden tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting. Ook dit jaar zijn er verschillende punten waar je goed op moet letten. De nadruk zal liggen op de fiscale onderdelen van een koopwoning. Daarnaast wordt er strenger gekeken naar de verdeling tussen fiscale partners.

Voor starters wordt het vaak als lastig ervaren welke kosten ze hebben gemaakt bij het kopen van hun huis ook daadwerkelijk aftrekbaar zijn bij de belasting. De kadastrale rechten voor de koopakte en notariskosten zijn in dit geval niet aftrekbaar. De Belastingdienst heeft een duidelijk overzicht gemaakt welke kosten er aftrekbaar zijn.

Heb je in 2018 je hypotheek verhoogd? Dan mag je de rente over het geleende bedrag dat je hebt gebruikt voor de verbetering, verbouwing of uitbouw van jouw woning aftrekken. Voorwaarde hiervoor wel is dat je de lening aflost!

Heb je geld geleend om boeterente of andere oversluitkosten te betalen? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. De oversluitkosten zelf kun je wel aftrekken bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2018.

Verder hebben wij nog een paar handige tips en aandachtspunten waarmee je rekening moet houden:

  • Bij de WOZ-waarde van je huis moet je het bedrag van de aanslag van vorig jaar invullen in plaats van het bedrag van de beschikking die je onlangs hebt ontvangen.
  • Over een restschuld die dateert voor 2018 mag je de rente aftrekken.
  • Bij een erfpacht betaling zijn periodieke betalingen aftrekbaar, maar een afkoopsom hiervoor niet.

Echtscheiding en koopwoning

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd, maar hebben jullie niks vastgelegd over jullie vermogen? Dan ben je getrouwd op basis van beperkte gemeenschap van goederen en dus niet in algemene gemeenschap van goederen. De privévermogens die jij en je partner hadden voor jullie huwelijk zijn geen gezamenlijk eigendom. Ditzelfde geldt voor geregistreerd partners.

Mochten jullie uit elkaar gaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. De rente mag je namelijk alleen aftrekken als je zowel eigenaar bent van het huis als van de bijbehorende hypotheek.

Verdeling binnen fiscaal partnerschap

De fiscus kijkt dit jaar ook naar de verdeling in de aangiftes van fiscale partners. Volgens de inspecteurs worden hierbij regelmatig fouten gemaakt omdat box 3-vermogen en/of inkomsten van box 1 verkeerd worden opgesteld.

Verder kijkt de Belastingdienst naar:

  • Afkoop van lijfrentes
  • Geld dat op een ervenrekening staat
  • Vermogen in cryptovaluta zoals bitcoins
  • Restant van de persoonsgebonden aftrek
  • Gemaakte studiekosten
  • Inkomsten uit overige werkzaamheden

Heb je verder nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem gerust contact met Oomen Makelaardij & Taxaties op. Wij hebben verschillende financiële adviseurs in dienst die u advies op maat kunnen geven en u extra zekerheid kunnen bieden.

Neem contact met ons op

Vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

U kunt ons ook bellen van ma. tot vrij. tussen 8.30 en 17.00.

Recent aanbod