Mijn favorieten

Hoe regel ik een energielabel?

Energielabel voor woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen woningeigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.
Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige energielabel definitief gemaakt hebben.
Dat kan via diverse instanties en kost gemiddeld ca. € 9,00 incl. btw. Ontbreekt een definitief energielabel bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal €405,-.

 

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, HR-glas, energiezuinige verwarming (HR-combiketel) en/of zonnepanelen. Het energielabel is een pdf-document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

 

Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?

U kunt online op Energielabelvoorwoningen.nl uw voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw huidige energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

 

Voorlopig energielabel opzoeken

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Op Zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens zoals het woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u online aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

 

Definitief energielabel aanvragen.

U kunt een definitief energielabel online aanvragen via Energielabelvoorwoningen.nl:
 1. Bekijk deze instructie (link naar doc) voordat u gaat inloggen. Zo weet u welke documenten u nodig heeft om gemakkelijk online uw energielabel te registreren.
 2. Log met uw DigiD (of eHerkenning) in op Energielabelvoorwoningen.nl.
 3. Vul de gegevens aan. Op basis van openbare gegevens is een voorlopig energielabel vastgesteld. Deze informatie kunt u zelf eenvoudig aanvullen of wijzigen.
 4. Voeg digitaal bewijs toe als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
 5. Selecteer een bureau voor de afgifte van een energielabel.
 6. Na betaling en goedkeuring van de erkend deskundige ontvangt u per e-mail een afschrift van het definitief energielabel. U kunt het definitieve energielabel na registratie ook zelf downloaden op Energielabelvoorwoningen.nl.
Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Bijvoorbeeld omdat de woningeigenaar is overleden en u niet kunt inloggen met DigiD? Dan kunt u contact opnemen met de Energielabel Helpdesk : telefoonnummer 0800-0808 of per mail op Helpdesk@energielabel.nl.


Erkend deskundige controleert gegevens

Een erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs om de gegevens te controleren.

Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid.
De mail met het definitieve energielabel wordt verstuurd vanaf EP-online. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve energielabel automatisch plaats in de database van EP-online.

Een definitief energielabel ontvangt u meestal binnen een werkdag wanneer de eventueel toegevoegde bewijslast toereikend is. Wanneer de bewijslast onvoldoende is, kunt u extra bewijslast aanleveren. Extra bewijslast kunt u aanleveren en uploaden via Energielabelvoorwoningen.nl.


Het energielabel vernieuwen

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft getroffen.


Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige energielabel is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen.
De vergelijkbare huizen komen uit een woningonderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een HR-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.


Wat zijn de voordelen van een energielabel?

 • Het energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning.
 • Een groener energielabel (bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
 • Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van uw huis. Investeren in energiebesparende maatregelen levert meer wooncomfort en een lagere energierekening op.


Heeft u al een energielabel?

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via zoekuwenergielabel.nl. Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig.
Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude energielabel nog geldig is.


 

Kan het voorlopig en definitief energielabel verschillen?

Het is gebruikelijk dat het voorlopige energielabel en het definitief energielabel verschillen.
Het voorlopige energielabel is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel.
Bijvoorbeeld bij plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel, betere isolatie of dubbel glas.
Soms valt het definitief energielabel ongunstiger uit dan het voorlopig energielabel. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de bouw geen verbeteringen in de woning zijn aangebracht. Controleer tijdens het aanvraagproces of de woningkenmerken juist zijn!


Huis kopen: groen energielabel loont

Gaat u een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (energielabel A, B of C) is niet alleen comfortabeler, het scheelt u ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig huis.

Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag erom bij de verkoper of bij de verkoopmakelaar. Als koper heeft u recht op een definitief energielabel.


Gratis advies over hoe u uw huis energiezuiniger kan maken

Wilt u weten wat het energielabel van uw woning is? En wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op Verbeteruwhuis.nl
Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar zijn nog lang niet op alle daken aanwezig.

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

 • Fijner en comfortabeler wonen.
 • Lagere energierekening.
 • Minder uitstoot voor een beter milieu.
 • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd.